Udało się! Znaleźliśmy przepis na nasze wymarzone danie! Podejmujemy się heroicznego zadania przygotowania posiłku dla naszej rodziny, przyjaciół.

Wypakowujemy zakupy, zakładamy fartuch, myjemy dłonie i zaczynamy niemożliwe. Sięgamy po przepis i natrafiamy na pierwszą przeszkodę – jak odmierzyć 100 gram mąki? Ile to będzie 50 ml wody? Przyjaciele! Brak wagi kuchennej nie może być wymówką by porzucić kuchenne pielesze! Nasi Kucharze śpieszą z pomocą i przygotowali dla Państwa podstawowy przelicznik miar kuchennych. 

1 szklanka  -  250 ml
1 łyżka - 15 ml
1 łyżeczka - 5 ml
1 szklanka mąka pszenna - 170 g
1 szklanka cukier  - 200 g
1 łyżeczka drożdże suszone  - 4 g
1 szklanka cukier puder180 g
1 czekolada - 100 g
Kostka masła – 200 g

Na „dokładkę” prezent od naszego Szefa Kuchni! Przepis na znakomitą Pizze Pana i masło ziołowe. Idealna przekąska na spotkania ze znajomymi.

PIZZA PANNA – WŁOSKIE PIECZYWO ZE ŚWIEŻYM OREGANO 
300 gram mąki
125 ml szklanki letniej wody
20 gram drożdży
40 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
listki oregano


Ciasto przygotowujemy jak na tradycyjną pizzę. Dobrze wyrobione wałkujemy na okrągłe placki, nakładamy do formy do wypieku pizzy.
Na całość wylewamy oliwę wymieszaną z czosnkiem i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Na koniec posypujemy pokrojonym oregano i pieczemy w piekarniku około
4 – 5 minut w temperaturze od 250 do 300 stopni C.

MASŁO ZE ŚWIEŻYM TYMIANKIEM 
100 gr. miękkiego masła
20 gram posiekanego tymianku
20 gram natki pietruszki
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 – 2 ząbka czosnku
100 gr. mielonego  pieprzu
sól do smaku


Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać Sól do smaku. Masę zmiksować z pozostałymi składnikami. Całość schładzać w lodówce  około 2 godziny. Podawać do pieczywa lub jako dodatek do pieczywo lub mięs. 

Smacznego! 
pianobar, przelicznik, przepis
Wróć na bloga