Ron Zacapa to jeden z trunków dedykowanych naszej Restauracji. To u nas mogą Państwo spróbować tego niepowtarzalnego rumu.

Docenić niepowtarzalny smak Ron Zacapa można konsumując go przy użyciu techniki perfect serve – polecanej przez Szefa Restauracji Piano Bar. Rum umieszczony zostaje  pod kloszem, w którym następuje okraszenie  dymem z drzewa cydrowego. Podawany jest z gorzką, belgijską czekoladą. Taki smak zostaje zapamiętany na zawsze.
Tego bogatego w smak trunku nie trzeba jednak niczym poprawiać, dlatego producenci polecają delektować się nim „saute”, ewentualnie z bryłą lodu w szklance o ciężkim szkle.
 
 
Czy wiesz, że?
  • Zacapa to wysokojakościowy rum klasy premium, który został stworzony w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania miasta o tej samej nazwie.
  • Zacapa dojrzewa w „domu ponad chmurami” na wyskości 2300 m n.p.m . Jest to jedno z najwyżej ulokowanych miejsc dojrzewania alkoholu na świecie.
  • Proces starzenia Zacapy to Sistema Solera – hiszpańska technika, która powstała 500 lat temu w epoce sherry.
  • Zacapa produkowana jest ze zredukowanego do konsystencji miodu - soku z trzciny cukrowej, tzw. „Virgin sugar cane honey”
  • Bukiet aromatów składa się z suszonych owoców i konfitury z  moreli, dębu, gałki muszkatołowej, kawy, wanilii, cynamonu, imbiru oraz… skóry i tytoniu.
  • Butelki tego trunku są ręcznie owijane „patate”, czyli matą z liści trzciny cukrowej przez mieszkańców trzech lokalnych gmin. Symbolizuje to filozofię Majów o jedności i komplementarności Wszechświata.  
  • Master Blenderem Rona Zaccapy jest kobieta Lorena Vasquez.
  • Trunek czterokrotnie otrzymał nagrodę, następnie dożywotni tytuł Gold Award w 1999, 2000, 2001, 2002 roku.
 
Wróć na bloga